Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
Tehéntejből készült, mosott kérgű, rúzsos sajt. A Berthaut család tökélyre fejlesztette mindazt, amit ebben a kategóriában csak kevesen tudnak.
Zománcos fénye folyós sajt-tésztát rejt. Kiváló rúzskultúrás lágysajt. Az állaga nagyon folyós, érlelés alatt helyi brandy specialitással kezelik. A francia Époisse az európai sajtok közül nem az egyetlen király, de méltán megérdemel egy trónt. Európában nyers tehéntejtől termelik, de Amerikában pasztörizálják. Ez az eljárás bár megöli az aromák egy részét, azért bőségesen marad még.
„Affinage” egy francia kifejezés arra, hogy a sajtokat a legjobb érettségűre öregítik, azonban az, hogy ez a pillanat mikor következik be, ízlés kérdése. Az Epoisse azoknak való, akik a lágyabb, puhább sajtokat kedvelik, hiszen majdnem teljesen folyós. A Berthaut vállalat által gyártott sajtot egy esztétikus, kerek fadobozban árulják. A narancssárga héj a színét egy bizonyos Marc de Bourgogne nevű Burgundytól kapja. Ha valaki Európában jár, mindenképpen érdemes megkóstolnia a pasztörizálatlan változatot.
< Előző | Következő > |
---|