Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
A Balkán-félszigetről származik, de tipikusan magyar fajta. Legnagyobb területen a Tokaj hegyaljai borvidéken termesztik. Származása nem tisztázott, múltjáról alig tudunk valamit. Középnagy, laza, hengeres fürtjeit régen piros változatban is nevelték, mára azonban csak fehér fajtaként ismert. A belőle készülő bor illatos, tüzes, savas, kissé fanyarkás ízű, megfelelő nevelés mellett igen elegáns. Ízében gyümölcsös jegyek is fellelhetők, de megfelelő időjárási körülmények között, jó évjáratokban könnyen aszúsodik, mézessé, almássá, dióssá válik. Tokaj-hegyalja és Somló meghatározó fajtája. A legmagasabb értékű, legsokoldalúbb fajta. Jó minőségű töppedt, vagy aszúsodott szőlőből hagyományos eljárással készült és érlelt bora világhírű. Kellemes illatú, zamatú, tüzes, testes, kemény, finom és harmonikus. Tokaj-hegyalján híres szamorodnit és aszúbort, Somlón híres, sajátosan kemény bort ad.
Milyen ételek illenek hozzá? Roquefort sajt, Grillezett csirke, grillezett kecsege, Tortellini, bolognai spagetti, Fokhagyma, hagyma, káposzta
Borok ebből a szőlőbőlGyörgykovács Furmint
Szent Ilona Furmint
Szepsy Furmint