Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

wishky

1494-ből származik az az érdekes írásos feljegyzés amiben IV. Jakab skót király egy szerzetesnek 8 hordó malátát adott, hogy készítsen belőle aqua vitae-t, vagyis élet vizét. Körülbelül 1500 palack whisky készült belőle. Az 1500-as években már az aqua vitae készítésének módját is részletesen leírták, igaz, ekkor még nem az ital élvezeti hatását emelték ki, inkább gyógyhatású készítményként ajánlották.

A whisky elnevezés állítólag II. Henrik angol királynak köszönhető, aki az élet vizét ír szavakkal "uisce beathának" nevezte, ezt később whishkeybának, majd whiskynek ejtették. A 17. század végén már sorra nyíltak a lepárló üzemek Skóciában, de az 1707-ben kiadott perszonáluniós törvény, amiben magas adót vetnek ki az ital készítőire, nem kedvezett a whisky terjedésének. A termelők lázongtak az adók miatt, olyannyira, hogy az első életképes törvény csak 1823-ban születhetett meg, mérsékelt adótartalom és engedélyhez kötött termelés és kereskedelem kitétele mellett. A malátawhiskyk után később ipari mennyiségben tudták előállítani a gabonawhiskyt is, az 1880-as években kitört francia filoxérajárvány kedvezett a skót italnak, egyre elterjedtebb lett, a 20- század elején pedig már a Királyi Whisky Tanács határozta meg, mit nevezhetnek skót whiskynek. A mai érvényes EU-s elnevezés szerint a skót whiskynek – több kritérium mellett - csak a Skóciában előállított, és legalább 3 évig és egy napig ott érlelt italt lehet nevezni.

Kezdőoldal ~ OLVASNIVALÓK ~ Titkok - Érdekességek ~ Azoknak, akik túllépnének a Jonny Walkeren