Ki olvas éppen?
A koffein stimulálja az agykérget. Nagy mennyiségű koffein gátolja a foszfo-diészteráz enzimet, és befolyásolja a neuronok tüzelését. Izgatóan hat a központi idegrendszerre és meggyorsítja szervezetünkben az "adatfeldolgozás sebességét". Megszünteti az étkezés utáni álmosságot, a fárasztó éjszakai tevékenységet és munkát is kevésbé érezzük terhesnek, serkenti a gondolkodást és javítja a hangulatot.
Ellazítja az epevezeték, a gyomor- és bélrendszer, az érhálózat egy részének sima izmait, valamint az apró hörgők izmaira is hat, ezért hatékony az asztma kezelés terén. Jelentősen fölgyorsítja az anyagcserét. Napi 1-2 csésze kávé lelassítja a májelégtelenségek (Hepatitis C) előrehaladását.
Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein. Koncentrációja 20–30 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül 3–6 óra múlva (terhes nők esetében lassabban) csökken a felére. A túlzott koffeinbevitel növeli a vérnyomást, és ezzel a szívritmuszavar kockázatát.
A túlzott kávéfogyasztás hatással van a termékenységre is. A terhes kismamák csak kis mennyiségben ihatnak kávét, mert károsan befolyásolja a születendő baba súlyát.
A kávészemekben található egy bizonyos niacin nevű vitamin, amely a kávészemek pörkölése közben képződik. Ennek a vitaminnak jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában. A legújabb kutatások szerint a niacin egy természetes koleszterinszint-szabályozó anyag. Sajnos egy csésze italban csupán egy mg niacin található.
A rendszeres (nem túlzott) kávéfogyasztásnak szívkoszorúér védő hatása van, és bizonyított, hogy hatékonyan fellép az érelmeszesedés ellen. A nagynyomású, gőzzel főzött, megfelelően szűrt kávéital az érvédő polifenolok gazdag forrása és a legújabb vizsgálatok tanúsága szerint a cukorbetegség megjelenését is gátolja.
Túladagolása (napi 5 csésze fölött) azonban veszélyes és igen kellemetlen tünetekkel (ingerlékenység, szívtáji fájdalmak, szívritmuszavarok, szorongás stb.) járhat.
< Előző |
---|