Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
A gyömbérfélékhez tartozó kurkuma növény megjelenésében is hasonlít a gyömbérre. Friss állapotban a gyöktörzs illatos, fanyar, gyantás, kissé csípős ízű. Szárított állapotban nyerik ki a leheletnyi narancs és gyömbér illattal dúsított fűszeres aromáját. Íze erős, keserű, mósuszra emlékeztet.
A kurkuma legfeljebb 5%-ban tartalmaz illóolajakat, amelyek közül a legfontosabb hatóanyag a tumeron. A sárga színt elsosőrban a kurkumin színezőanyag adja.
Mivel a kurkuma kereskedelme egészen az Ókorig nyúlik vissza, nem lehet már teljes bizonyossággal megállapítani eredeti származási helyét, de feltételezések szerint Dél- vagy Délkelet-Ázsia volt az őshazája.
Mire használjuk? Az élelmiszeriparban kurkumával színeznek mustárt, vajat, szószokat, mártásokat, sajtokat és likőröket. A curry fűszerkeverék szintén a kurkumának köszönheti szép sárga színét.
< Előző | Következő > |
---|