Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Fourme_DAmbert_au_Lait_Cru

Egy tökéletesen érett sajt, amely Ambert vad legelőiről származik.

A sajt neve kissé nagyvonalúan cseng annak, aki nem tud franciául: Fourme a latinul a tárolóedény alakjára utal, amiben az aludttejet tartották. Az olasz „formaggio” (sajt), szintén latin eredetű. Néhány francia dialektusban az egyszerű fourme is sajtot jelent. Au lait cru jelentése: „nyers (vagyis nem pasztörizált) tejből készült.” 

A Fourme D’Ambert au lait cru Franciaország egyik kedvelt, kékpenészes márványsajtja, melyet gyakran neveznek francia Stiltonnak. Eredete a római korig vezethető vissza. A félkemény alapsajtot Penicillin roquefort spórával oltják be és legalább 28 napig érlelik. Ezalatt az idő alatt hetente befecskendezik Vouvrayyal. A sajttésztában látható szürkés-zöld vénák egészen vastagon futnak. Kekszre kenve a márványsajt ízéhez hasonlóan édeskésen csípős érzetet kelt. Fontos, hogy megfelelően friss legyen. Három napnál nem érdemes tovább eltartani, mert a krémszerűség és az édeskés tejszerű ízek eltűnnek, az élő baktériumkultúrák átveszik a hatalmat, erős, gombás, rossz utóízt hagynak a szájban.

Kezdőoldal ~ Sajtok ~ Francia sajtok ~ Fourme D'Ambert