Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Ki olvas éppen?

Oldalainkat 638 vendég böngészi

Legutóbbi hozzászólások

  • oks mivan?
    By a nagy ő
  • Nehéz nem egyetérteni Veled, legalábbis a legtöbb ...
    By Moses
  • Egész érdekes bejegyzés lett. Még visszajövök!
    By Suzanna
  • Egyszer azért csak meg kellene kóstolni!
    By Apuka
  • Csak gratulálni tudok ehhez a ízléses, körültekint...
    By Apuka

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 

a_sajt

A sajtkészítés, a tej tartósításának legősibb módja. Már az ókorban széles körben használták a gasztronómiában. A római kor kifinomult ízléséről tanúskodik, hogy ismerték a sajt füstölést, fokhagymával és más fűszerekkel történő ízesítését is. Az ókori görögök szerint a sajt az istenek ajándéka volt, pedig a sajtkészítésről már az ezelőtti időkből is vannak feljegyzések. A görögök és a rómaiak nemcsak alapélelmiszerként használták, hanem a konyhában különböző ételek készítésére és ízesítésére is. Általános volt a sós és cukros süteményekhez történő felhasználása is.

A római császárság összeomlása után, a kolostorok váltak a sajtkészítési és felhasználási kultúra otthonává. Indiában még ma is használnak nádból vagy más növényi szárakból font kosarakat a sajtkészítéshez. Európában és Ázsiában lyukacsos fenekű agyagtálakat használtak, ezekben csöpögtették le a savót az alvadékról. Az ókori Rómában rendszeresen tartottak sajtvásárt. A katonáknak napi 27 g sajt járt. A feljegyzések szerint a Római Birodalom fénykorának idején már Európa legelegánsabb asztalairól sem hiányzott a sajt. Állítólag Attila is kedvelte, Nagy Károly francia király pedig Roquefort faluból hozatott rendszeresen a tejszármazékból.

A századok múlásával a sajtkészítés egyre bonyolultabbá vált. Elsősorban kolostorokban, udvarházakban, távoli tanyákon űzték a mesterséget és őrizték a titkát. Az utóbbi ezer év receptjei azonban többnyire ismertek, és a sajtkedvelők örömére egyre újabb változatokat kísérleteznek ki.
Napjainkban legtöbben a francia sajtkultúrát tekintik követendőnek, noha a francia mellett például az olasz, a spanyol, a görög, a holland, a dán is sok követendő momentumot tartalmaz. Általában a sajtok választéka és azok felhasználása, tükre az illető nép kultúrfokának is. Elvárható, hogy táplálkozásunk korszerűsödésében is mind nagyobb szerepet kapjon a sajtfogyasztás. Ennek elsődleges oka, hogy fehérjéje nagy biológiai értékű, s emellett kielégíti a különböző ízléseket is. Ezt szolgálják a sajtféleségek különbözőségei, amelyek nemcsak ízben, hanem megjelenésükben is változatosak.

Egy-egy ország lakosságának sajtkultúráját, a készített és forgalomban lévő sajtféleségek sokszínűségén kívül a táplálkozásban felhasznált sokoldalúság tükrözi. A nagy sajtkultúrára az jellemző, hogy a sajtféleségek nagy választéka a felhasználás sokrétegűségével társul. Ezek a meghatározások nem illenek a magyar lakosság széles rétegeire. A magyar falvak és kisvárosok kereskedelmében alig néhány sajtféleség található, amelyek lakossági felhasználása is nagyon szegényes. E mai gyakorlat megváltoztatásához jó volna hozzájárulni azzal, hogy a sajtok felhasználásának sokféleségére ráirányítjuk a figyelmet. Véleményem szerint egy ország étkezési kultúrájának kiemelt területe kellene, hogy legyen a különböző típusú és főleg a különleges aromájú, állagú sajtok étrendbe állítása, fogyasztásának általánossá válása. Minél igényesebb a fogyasztók ízlése, annál fontosabb szerepet kap(ná)nak a sajtok a napi étkezések során. Franciaországban minden komolyabb menü összeállításában megtaláljuk az ízletes sajt-tálakat, vagy előételként (entrée), vagy egy-egy kiadós étkezés végén, mintegy lezárásképpen.

Magyarországon nincs kultúrája a sajtfogyasztásnak. Az utóbbi években bár egyre több kis és közép méretű vállalkozás foglalkozik tej- és tejtermékek gyártásával, forgalmazásával, mégis, mivel a magyar sajtgyártás elsősorban hosszútávon megtérülő ágazat, sajnos majdnem mindnél megfigyelhető, hogy rövid időn belül tömeggyártásba kezd, amivel együtt jár, hogy mennyiségcentrikussá válik, tehát jócskán lejebb ad a minőségből.
Véleményem szerint sokkal nagyobb hangsúlít kellene fektetni egyrészt a hazai sajt-paletta minőségcentrikus bővítésére, másrészt pedig a hazai sajt-különlegességek külföldi piac-szerzésére. Továbbá kívánatos lenne, hogy a jövőben a hazai gyártású, jó minőségű sajtok széles körben nagyobb ismertséget szerezzenek, és ezáltal termékeink versenyképessé válhassanak a nemzetközi piacokon is.



Források:
Holland Sajtház
Sajt, sonka delikátesz
I Love Cheese!
Magyar sajt- és tejtermékgyártók…

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Kezdőoldal ~ Sajtok ~ A SAJT ~ A sajt, mint olyan