Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Ki olvas éppen?

Oldalainkat 634 vendég böngészi

Legutóbbi hozzászólások

  • oks mivan?
    By a nagy ő
  • Nehéz nem egyetérteni Veled, legalábbis a legtöbb ...
    By Moses
  • Egész érdekes bejegyzés lett. Még visszajövök!
    By Suzanna
  • Egyszer azért csak meg kellene kóstolni!
    By Apuka
  • Csak gratulálni tudok ehhez a ízléses, körültekint...
    By Apuka

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

mez1.5A méz igen összetett élelmiszer. Található benne vas, réz, mangán, szilícium, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, kén és magnézium, a méhek nektárgyűjtő területének talajában fellelhető ásványi sótartalom függvényében. Vitaminforrás is, hiszen C-, B1-, B2-, B6- és G-vitaminokat, folsavat, valamint biotint is tartalmaz. A méhek nektárgyűjtési tevékenysége ösztönös folyamat, alapvetően tápanyagszerzési célt szolgál.

A méz illat- és aromaanyagai elősegítik az étvágy kialakulását, fogyasztása segíti az emésztést és a máj munkáját, táplálja az izmokat. A benne lévő antioxidánsok és baktériumölő enzimek segítenek a gyógyulásban, illetve a betegségek megelőzésében.

A méz nem csak édes, hanem savas is, ami szintén az étvágyra van jó hatással. Tévhit, hogy a méz hizlal, ugyanis a méz gyümölcscukortartalma a májban glikogénként raktározódik, így nem lesz belőle zsír. Egyes mézfajták ráadásul vizelethajtók, így a fogyást segítik. Másik tévhit, hogy a méz rendszeres fogyasztása fogszuvasodást okoz. A szakemberek szerint a benne található fertőtlenítő anyagok éppen hogy gátolják a fogak romlását.

mezescsuporA méz szénhidráttartalma körülbelül 80-85 százalék, amit a benne lévő gyümölcs- és szőlőcukor tesz ki. Minél sötétebb a méz színe, annál több ásványi anyag van benne. Az emberi szervezet számára szükséges, 24 ásványi anyagból 22 jelen van a mézben. A méz édes ízének és kikristályosodásának mértéke a benne lévő szőlő- és gyümölcscukor arányától függ. Mivel a szőlőcukor igen gyorsan szívódik fel, kikristályosítja a mézet. A gyümölcscukor viszont, lassú felszívódásának köszönhetően, biztosítja a méz ízét. A napraforgóméz például nem olyan édes, mint az akácméz, és sokkal könnyebben is kristályosodik.

A mézben sokféle vitamin megtalálható (B1, B2, B5, B6, C, M, P), ám mennyiségük meg sem közelíti a friss gyümölcsök vitamintartalmát. Sajátossága ellenben, hogy vitamintartalmából a tárolás során sem veszít, akár hét éven át is megőrzi vitaminjait. A mézet nem csupán belsőleg lehet alkalmazni. Mézalapú vegyületeket injekcióban is adnak be, de borogatásnak, pakolásnak, fürdővízbe téve, vagy testápolókban, tehát külsőleg is javadra válhat.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Kezdőoldal ~ Mézek ~ A MÉZ ~ Az aranyló kincs