Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Ki olvas éppen?

Oldalainkat 637 vendég böngészi

Legutóbbi hozzászólások

  • oks mivan?
    By a nagy ő
  • Nehéz nem egyetérteni Veled, legalábbis a legtöbb ...
    By Moses
  • Egész érdekes bejegyzés lett. Még visszajövök!
    By Suzanna
  • Egyszer azért csak meg kellene kóstolni!
    By Apuka
  • Csak gratulálni tudok ehhez a ízléses, körültekint...
    By Apuka

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

mez3A mézet a méhek készítik, téli élelmiszertartalék céljából. A több millió év alatt a méhek és a méhes megporzást igénylő növények között szoros egymásrautaltság alakult ki. A növények édes, illatos nektárral csalogatják magukhoz a szorgos méheket. Mialatt táplálkoznak, elvégzik fontos feladatukat: a virág beporzását is. A méhek ösztönösen cselekednek, ezért tesznek így, mert ha a növény saját magát porozná be, kialakulna a bel-tenyésztettség.

A virágos növények gyorsan romló híg cukoroldatát (a nektárt), felszívják, a szájukban lévő garatmirigy váladékát keverik hozzá, és mézhólyagjukban összegyűjtik. Egy-egy méh mézhólyagjába körülbelül 20 milliliter nektár fér. A mézhólyagban található "szelep", szűrő tevékenységet is végez: a nektárba került szilárd alakos elemeket, a virágporokat, az esetleges baktérium és gomba spórákat is képes eltávolítani. Miközben a virágok nektárját szívogatja, virágport is gyűjt, de ezt nem használja fel a mézkészítéshez, hanem elfogyasztja, valamint a hátsó láb párján levő kosárkába gyűjti. mehsejtMikor megtelik mézhólyagja, visszarepül a kaptárba, ahol a méhviaszból készült, hatszögletű lépekbe rakja a már félig kész mézet.

A kaptárban dolgozó méhek szárnymozgatásukkal olyan légáramlatot idéznek elő, amely segítségével a méz 24 óra leforgása alatt nedvességének 10%-át elveszti. Ezt követően viaszlapocskákkal fedik le a lépet, s így tárolják mind a mézet, mind a virágport. Ebben a formában a méz hosszú időn keresztül minőségromlás nélkül eltartható, tartalék táplálékot jelent a méhcsalád számára az ínséges időkre. A méhészek a lépekből egy centrifuga segítségével pergetik ki az ily módon már kész mézet. Nagyon fontos, hogy a mézet csak akkor szabad elvinni a kaptárból, amikor az már érett. Akkor lehet érettnek tekinteni, amikor a méhek a lép 1/3-adát, vagy felét már lefedték. A méhek a méz mellett méhpempőt és propoliszt is előállítanak.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Kezdőoldal ~ Mézek ~ A MÉZ ~ Hogyan készül a méhek ajándéka?