Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A legtöbb ember meg van róla győződve, hogy a főtt tésztát az olaszok találták fel. Annak ellenére, hogy Olaszországban a pasta alapvető ennivaló, a tészta eredete sokkal régebbre és keletebbre nyúlik vissza: Ázsiába.A legkorábbi tészta mintegy 4.000 éves, és a Sárga-folyó közelében fekvő Lajia területéről származik.

Az 50 cm hosszú tészta még nem a ma általánosan elterjedt és megszokott növényekből, rizsből, vagy búzából készül, hanem kölesből. Napjainkban a modern kínai tészta, akárcsak az olasz, már búzalisztből készül. A búzaliszt azonban nem volt mindig ilyen népszerű Kínában. Ételeik többnyire zöldséges, húsos pörköltek, raguk voltak, amelyhez leggyakrabban köles, alkalmanként pedig rizs társult. A Kr.e 3. században a Római Birodalom kereskedni kezdett a Han császársággal. Ekkor jutott el Kínába a közel 8000 kilométer összhosszúságú Selyemúton, a római malomkő és őrlési technika is. A gabonát ezzel a malomtípussal már hatékonyabban őrölhették meg, így a főtt és gőzölt gabonakészítési technikák mellett a lisztből történő tésztakészítés egyre növekvő szerepet kapott. A búza végül győzedelmeskedett a köles felett és a belőle készült változatos tésztaételek a társadalmi ranglétrán gyorsan emelkedve, hamarosan a császár és udvartartásának kedvelt ételei lettek. A tészta (ping) az elit étele lett.

Ez a tésztakészítési technika hihetetlenül hatékony és gyors. A videón látott mozdulattal megduplázzák a tésztaszálak mennyiségét. A videón a szakács hétszer teszi meg a mozdulatot, ezzel 128 szál tésztát állított elő. Később Kína szerte éjjel-nappali tésztázók bukkantak fel a városokban, az azóta eltelt évezred mit sem csökkentett a különböző metéltek, gombócok, vékony palacsinták, töltött zsemlék és gőzölt kenyerek (pingek) népszerűségén. Mindenki fogyasztja előételként, egytálként, köretként és levesbetétként.

A kínaiak minden évszakhoz más és más tésztát rendeltek. A tavasz a töltött zsemleszerűségek (mantou), a nyár a vékony palacsinta (po-chuang), és a tél a gőzölt metéltek időszaka. Említést érdemel még a tavaszi tekercs, egy európában is népszerű könnyű tészta, amit rizslisztből, néha tápiókából és búzalisztből készítenek, zöldségekkel töltenek, és általában olajban sütnek ki.