Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A mate tea évszázadok óta kedvelt nemzeti ital Dél-Amerika déli részén (főleg Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Dél-Brazíliában). A gyógyteát egy évelő fa, az Ilex Paraguarensis szárított leveleiből és szárdarabjaiból főzik. A MATE név a quicha indiánok „mati” szavából ered. Azt a lopótököt nevezték így az indiánok, melyből mai napig szokás a maté-t fogyasztani. Szárított leveleit, szárait teaként fogyasztják főként Argentínában, Dél-Brazíliában, Uruguayban és Paraguayban. Számunkra nagynak tűnő, fél- vagy egykilós kiszerelésben árusítják. A főzet zöldes színű, a teához hasonlóan koffein és tannin tartalmú élénkítő ital, de kevésbé fanyar.

A koffeinnel csaknem azonos mennyiségű mateint tartalmaz, ezenkívül 146-féle(!) illóolajféleséget, ásványi anyagokat, nyomelemeket, csersavat és rengeteg vitamint. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a fáradtság- és éhségérzetet, segíti az emésztést, ellazítja az izmokat, lassítja az öregedést, frissíti az agytevékenységet, a vérkeringést, segíti a szívműködést, méregtelenít, szabályozza a vércukorszintet. Matéfőzéskor a szárított levelet (yerba) szárított tökhéjba szórják, vízzel leöntik és áztatják. A tök (maté vagy culha) díszes, olykor ezüsttel berakott, sőt néha teljes egészében ezüstből van. A teát bombillával szívják ki a tökből; ez kb. 15 cm-es, többnyire ezüstből készült cső, egyik végén szűrővel, hogy a levelek ne jussanak a szájba. A matét rendszerint üresen isszák, de ízesíthetik tejjel, cukorral vagy citromlével. Jól lefedve az íze sokáig megmarad. Az argentínok az italt is és a lopótökcsészét is maténak hívják. Hagyományosan társasági ital, körbeadják, mindenki ugyanabból a csészéből és szűrőszipkával issza. (Nem túl higiénikus, a világ többi részén talán ezért nem terjedt el.) A maté ivása otthoni szokás, nem isszák nyilvános helyen, nemigen kapható éttermekben és bárokban sem.

 

Kezdőoldal ~ TEÁK ~ Teafajták ~ A maté tea