Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyó kedd, a hamvazó szerda és a Torkos Csütörtök.

E jeles napon - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. Az ország különböző területein különféleképpen nevezik: pl: csonka csütörtök, zabáló csütörtök, tobzócsütörtök, sőt, Erdélyben kövércsütörtöknek hívják.

A Magyar Turizmus Zrt. a netpincer.hu, valamint az itthon.hu „közreműködésével” az egyik ilyen népszokást kezdte el feleleveníteni és a hamvazó szerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára.

Idén is, most 2012-ben február 23-án a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztás végső számlájából egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak. Tavaly már kb. minden ötödik (összesen közel 1300) vendéglátóhely csatlakozott a programhoz!


Így volt, de elmúlt!

Sajnos, mint minden jó kezdeményezés, a kezdetekkor ez a projekt is küzdött gyerekbetegségekkel. Néhány étterem - kihasználva helyzetét (és a vendégeit) nem tartotta be az ígért akciót, vagy külön erre az alkalomra készített étlappal várta a látogatókat amely – hát hogy is mondjam: - olcsó kivitelezésű ételekből állt. Az elmúlt két évben azonban néhány étterem feketelistára került, a kezdeményezők jócskán szigorítottak a szabályokon, folyamatos ellenőrzéseket végeznek és az akcióhoz társuló éttermeket kötelezik a feltételek pontos betartására.

Tavaly még csak a facebook-on pörgött a dolog, idei újdonság viszont, hogy február 1-től akár a hivatalos honlapon is lehet asztalt foglalni! A menjunkenni.hu oldalon folyamatosan frissítik, hogy mely éttermekben, milyen időpontokban van még hely. Újdonság továbbá, hogy az idén először kereskedelmi szálláshelyek is részt vesznek az akcióban kedvezményes szálláscsomagokkal, igaz, csak 20 százalék árengedmény erejéig, s bizonyos feltételekkel.


Marketing

Természetesen, mint majdnem minden kereskedelemmel kapcsolatos ötlet, vagy jó fogás, ez is továbburjánzott a vendéglátás végeláthatatlan fantáziafolyamán. Lehet, hogy miközben jóllakottan hátradőlünk, - és azon töprengünk, hogy melyik lehet az a desszert, ami még éppen lefér úgy, hogy semmiképpen ne borítsa fel a bensőnkben kialakított harmóniát, - hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy valójában a folyamatosan versenyző vállalatok harcmezejének kellős közepén ülünk. De mivel ez a kegyetlen igazság, ma már bemelegítésképpen úgynevezett „rákészülő szerdákat” is tart néhány étterem, vagy csak pusztán meghosszabbított, már-már a hétvégébe nyúló akcióval egészíti ki ezt a napot. Máshol pedig: Torkos Csütörtök után jön a Böjtös Péntek, melynek keretében néhány fitness komplexumban féláron lemozoghatjuk, amit előzőnap féláron megettünk…
A József Attila Színház elsőként csatlakozott a Torkos Csütörtök éttermeihez, mint félárú szolgáltató: azok, akik részt vettek a Torkos Csütörtökön és felmutatták a számlájukat, fél áron nézhették meg az aznap esti műsort. A METRO Kereskedelmi Kft. például mára kiemelt partnerként vesz részt, de csatlakoztak nyomdák, textilipari kft.-k, különleges külföldi sajtokat, sonkákat és szalámikat, belföldi vadhúsokat forgalmazó cégek, és borospincék is.

Kezdőoldal ~ OLVASNIVALÓK ~ Titkok - Érdekességek ~ A modern kor népszokása