Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Beaufort

A Beaufort hegyi sajt, amelynek neve egy Albertville közelében fekvő település nevére vezethető vissza.

Állítólag itt készítették először. Napjainkban a származási hely szerinti márkanév védelem alatt álló sajtot a francia Alpok vidékén, Savoie-ban készítik. Ismertetőjegyei: A sajt malomkerék alakú, átmérője 60 cm, magassága 20 cm, kicsinek tehát nem nevezhető. Pereme enyhén homorú, súlya 40-60 kg. Természetes kérge egészen vékony, színe a mélysárgától a barnáig terjedhet. Már a rómaiak idejében népszerű, egy francia Alpok-beli városkáról elnevezett sajt. Három verziója ismert: Beaufort, Beaufort d’été (nyári Beaufort) és Beaufort d’Alpage (az Alpok hegyi). Az utóbbit Tarentaise-i tehenek tejéből készítik, melyek kizárólag természetes legelőkön élnek a hegyekben. Állítólag, mikor ilyet kóstolunk, érezni lehet a hegy füvét és virágait. Körülbelül 500 litert tejből 45 kg sajt készül, 4-6 hónapig érik hűvös, hegyi pincékben. A malomkerék méretű hegyi sajt Lyuk nélküli tésztájú, jellegzetes aromájú. Gyakran használják fondühöz is, mert könnyen olvad. A Beaufort gyümölcsös illatú, enyhén tejszínes sajt. Diós, gyümölcsös, enyhén sós ízű. Vaj és méz illatú, legjobb füstölt lazachoz kóstolni, Burgundy fehérborral.