Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Ki olvas éppen?

Oldalainkat 584 vendég böngészi

Legutóbbi hozzászólások

  • oks mivan?
    By a nagy ő
  • Nehéz nem egyetérteni Veled, legalábbis a legtöbb ...
    By Moses
  • Egész érdekes bejegyzés lett. Még visszajövök!
    By Suzanna
  • Egyszer azért csak meg kellene kóstolni!
    By Apuka
  • Csak gratulálni tudok ehhez a ízléses, körültekint...
    By Apuka

Francia sajtok

Franciaországban a sok százféle sajtot egyesek 40 csoportra osztják. Az egyes csoportokban több - így például a zöldpenészes sajtokból 13 - félét tartanak nyilván. Franciaország híres a pikáns ízű lágy és friss sajtjairól is. Ezek teszik ki az ottani sajtok több, mint 50%-át. Ebből több tucat kecsketejből és juhtejből készül. Általában minden megyének megvan a maga jellegzetes választéka, amit gazdagítanak a helyi jellegű termékek is. Bizonyos területeken minden fogáshoz tálalnak sajtot. Ízletes leveseket és főfogásokat is készítenek belőle, utóételként pedig többféle sajtból összeállított tállal kínálják vendégeiket. A “belépő” (entrée) lényege, hogy étvágygerjesztő, a főfogáshoz illő sajt legyen, amit szinte minden esetben francia fehérborral kínálnak. A különösen kedves vendégek étkeztetését általában kecskesajttal fejezik be.

AbondanceEzt a francia hegyi sajtféleséget az Abondance nevű kolostorban kezdték készíteni valamikor az 5. században.

 

Aisy_Cendre

Tehéntejből készült lágysajt, felületén nemespenész bevonattal.

   

Beaufort

A Beaufort hegyi sajt, amelynek neve egy Albertville közelében fekvő település nevére vezethető vissza.

 

Bleu_de_Gex

A Bleu de Gex (más néven Bleu du Haut-Jura, vagy Bleu de Septmoncel) Haut-Jura területről származó, krémes, félkemény, nyers tejből készült, finom petrezselyemmel ízesített márványsajt.

   

Bleu_dAuvergne

A közép-Franciaország Auvergne területéről származó kék sajt tehéntejből készül.

 

A boursault (másnéven: Boor-soh) egy egyedien puha, érett, triplatejszínes krém-sajt.

   

Brie

Francia, teljesen, vagy félig átfejt tehéntejből készül, fehérpenészes lágysajt, a Párizshoz közeli Brie tájegységről kapta nevét.

 

Brie_Fougerus

Neve a francia loupgarou (farkasember) szóra emlékeztet, kiejtésük nagyon hasonlít.
   

Brillat_Savarin

Jean Anthelme Brillat Savarin (ejtsd: zsan ántelm brijá szavaren) francia iró, (1755 - 1826) a nagy forradalom kezdetén Belley birája volt.

 

Camembert

Normandiában készül nyers tejből, eredete védett. Felületén egyenletes fehérpenész és egy kevés rúzsbevonat van.

   

Cancoillote

A legöregebb és egyik legtipikusabb francia sajtspecialitás, 2000 éve készítik.

 

Cantal

A Cantal Franciaország egyik legöregebb sajtja, eredete egészen a római kori Gaul-ig vezethető vissza.

   

Chabichou_du_Poitou

Amikor 1800-ban Bougonban megcsappant a bortermelés, a Chabichou du Poitou mentette meg a környéki gazdaságot.

 

Chaource1

Fehér nemes penésszel borított, lágy sajt.  E híres sajt bölcsője Franciaország északkeleti részén, Champagne-ban található, nevét az ott fekvő Chaource faluról kapta.

   

Comte

A Comté egy finom, Kelet-Franciaországból származó, igazából francia - svájci sajt.

 

Coulommiers

Francia lágysajt, a Brie egyik rokona, hasonlít is hozzá csak hosszabb ideig érlelik és a külső, ehető héja vékonyabb.

   

Doux_de_Montagne

Valaki azt írta a Doux de Montagne-ről, hogy francia Havarti. Ez kissé túlzás, bár vannak közös vonásaik.


 

Edel_de_Cleron

Viszonylag újféle sajt, amit a Loue Valley menti Cleron faluban készítenek.

 

   

Epoisse2

Tehéntejből készült, mosott kérgű, rúzsos sajt. A Berthaut család tökélyre fejlesztette mindazt, amit ebben a kategóriában csak kevesen tudnak.

 

Etorki

A neve úgy hangzik, mintha egy hatalmas madárról lenne szó, de az Etorki egy baszk sajt.

   

1. oldal / 2

Kezdőoldal ~ Sajtok ~ Francia sajtok