Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Ki olvas éppen?

Oldalainkat 617 vendég böngészi

Legutóbbi hozzászólások

  • oks mivan?
    By a nagy ő
  • Nehéz nem egyetérteni Veled, legalábbis a legtöbb ...
    By Moses
  • Egész érdekes bejegyzés lett. Még visszajövök!
    By Suzanna
  • Egyszer azért csak meg kellene kóstolni!
    By Apuka
  • Csak gratulálni tudok ehhez a ízléses, körültekint...
    By Apuka

Vörösborok

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Ország: Franciaország
Régió:  Bordeaux

Füstös szeder… az első ami eszembe jut az illatáról. Íze kifejezetten testes, kellemesen ásványos, olivás utóízzel, ami nem kesernyés, hanem inkább enyhén fanyar lecsengést jelent, bársonyos tanninokkal. Színe és megjelenése a magyar borokhoz szokott szemnek meglepően sötét, igazán szép! Olvastam olyan bírálatot, ahol könnyed, nyári gyümölcsös bornak titulálták, ribizli, szamóca ízvilághoz hasonlítva, de én egyáltalán nem mondanám ezt, inkább komoly és kifinomult, talán szeder mellett szilva és tölgy jegyekkel. 27% Cabernet Sauvignon, 49% Merlot, 13% Cabernet Franc és 11% Petit Verdot. Nagyon jó évjárat, nem érdemes kihagyni! Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen komoly bort is kóstolhattam. 2010 végén kaptam. Állítólag 2012 után érné ki teljesen magát… de a 2011-es évet már nem élte túl. Wink

Érett Old Amsterdammal kóstoltuk, és isteni volt hozzá!

   

Zweigelt - Portugieser újbor. Neve vicces rájátszás a beaujolais (ejtsd: bozsolé) francia szóra, ráadásul valóban kifejezi a lényeget: a bor a bogyón születik meg! Friss, üde, gyümölcsös. Illatban színtiszta házi meggylé, ízben is hasonló. Érezhető benne némi elmozdulás a vörösbor felé: tanninosabb, olajosabb, sűrűbb szerkezetű, ízben azonban hamar lecseng. Rozmaringgal átszúrt, baconbe csavart, frissen sült mangalicaszűzzel és Márton napi ételekhez nagyon jó.

   
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Névválasztásában telitalálat ez a cuvé, mivel maga a lisica szó rókát jelent a horvátok nemzeti anyanyelvén. A Lisicza Borház logója is kis Vuk rokonságának valamelyik tagját ábrázolja. És valószínűleg az előbb felsorolt indokok miatt kapta ez a bor a keresztségben a "Ravasz" fantázianevet. És lehet, hogy ezért is ez a Sauvignon Blanc, Pinot Blanc és Cserszegi Fűszeres házasítás lett Pécs Város Bora 2008-ban. A pohárban meglepően halvány-zöldessárga és nagyon enyhén zavarosnak, opálosnak tűnik, de abszolút nem feltűnően, tényleg csak úgy megemlítés szintjén. A közepesen intenzív illata behízelgően kedves, nálam inkább a cserszegi dominál benne a  könnyedén parfümös, zöldfűszeres és enyhén marcipános jegyeivel. Ízében sem egy borrá áttranszformált Stephen Hawking: nem túl komplex, savai sem rakoncátlankodnak, mintha egy kis maradékcukor is jelentkezne a korty közepén, majd kevés fehérhúsú gyümölcs és kesernye az utóízben. Nincs semmi baj ezzel a nagyon jól elkészített borral, mégis volt hiányérzetünk a kóstolása után. Hiányzott belőle az egyéniség, az izgalom az a kis megmagyarázhatatlan fineszesség, amitől olyan hirtelen szívünkbe tudunk zárni valamit vagy valakit.

   

Gyönyörű rajzolattal köszönt minket, olyan sűrű egymásutánban fest figurákat a pohár falára, mint a festő, aki élete nőjét festi le éppen. Illatában érett aszalt szilva és meggy, kiegészülve egy kis kandalló elé dobott vaddisznóbőrrel. (Jobb helyeken aszondják: animális) Ízében vastag, megmaradnak az aszalt gyümölcsös felhangok, a kicsit kiugrónak tűnő alkoholos befolyásoltsággal, ami egy konyakmeggyes hatást is fellebbent. A bor glicerinédessége nagyon jót tesz az összképnek, a tanninok egészen lágynak tűnnek, de mégis a helyükön vannak.

   

A Soproni borvidék zászlósbora. A kutatások szerint a Kaszpi-tenger vidékéről származik, és a honfoglaló eleink hozták magukkal. A Kárpát-medencében rendkívül elterjedt, közkedveltségét megbízhatóságának és karakteres borának köszönheti. Borát dús csersavtartalom, rubinvörös, mély szín, fajtajelleges íz és zamat jellemzi.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18 °C. Sertés és marhahúsból készült ételekhez éppúgy, mint könnyű sültek vagy hideg vacsorák után. Illatában meglepő, egy szép érettnek tűnő anyag ígérete, kellemes fára visszavezethető háttérrel kisérve. Átjön a soproni frankosokra jellemző hűvösség és van egy érdekes mákos-diós beütése is. Az egészet még az elegánsnak nevezhető soproni vonalnak is neveznénk illatban. Színe meggypiros, de hát ilyenek ezek a soproni kékfrankosok… Először van egy pici édeskés érzetünk, ami a korty vége után aztán nagyon hamar átvált egy fanyar, húzós lecsengésbe. Színében, illatában elcsábítani akaró bor, ízében, összhatásában azonban erős a lefelé irányuló korrekció. Kellemes ízhatás, de valami hiányzik, talán a bor gerince? Mindenesetre az illata sokkal ígéretesebb, mint utána az íze és az egész összhatás.

   
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
juhasz_pinotnoirEgy csodálatos szőlőfajta sajátos stílusú vörösbora Egerből. Kellemes szilva és virág illatát semmilyen más ízéhez nem hasonlítható, esszenciális töménységű zamat kíséri. Karakteres vörösbor, melynek harmóniáját a palackban érlelés teszi teljessé.

Pincészet: Juhász Testvérek
Szőlőtípus: pinot noir
Évjárat: 2005.
Alkohol tartalom: 14%

   
Kezdőoldal ~ Borok ~ Vörösborok