Ki olvas éppen?
Kávévariációk
Magyarul: hosszú kávé. A ristretto fordítva, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel (itt pedig az őrlést kell valamivel durvábbra venni). Eszpresszó csészében kínálják, és az eszpresszóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtöltik. A kávé ezáltal, vízesebbé, hígabbá válik, mégis íze csak kevésbé intenzívebb, mint az eszpreszóé.
Rendes adag eszpresszó egészen kevés tejhabbal a tetején. Eszpressó csészékben vagy kisebb üvegpoharakban szervírozzák. Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, mégis egészen más az ízhatás; a caffé macchiato ugyanis lényegesen erőteljesebb, koncentráltabb. Gyakran összetévesztik a Latte macchiato-val, azonban a különbség jelentős.
Magyarul ejtsd: kapucsínó. A cappuccino nagy valószínűséggel az eszpresszó mellett a legismertebb olasz kávévariácó. Napjainkban számos továbbfejlesztett változata elterjedt. Olaszországban így készítik: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab + esetleg kakaópor a tetejére. A cappuccino az olaszoknál reggeli ital, melyet speciális cappuccino csészékben szervíroznak, s hozzá valamilyen friss péksüteményt fogyasztanak. Cappuccino chiaro: a szokásos kapucsínóénál nagyobb a tej aránya: 1/4 rész tej, 1/4 rész tejhab Cappuccino scuro: a szokásos kapucsínóénál kisebb a tej aránya: 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab.
Olasz szó, jelentése: gyors. A magyar megfelelője az eszpresszó vagy presszókávé. E kávéfajta készítéséhez szűrőtartós kávéfőző kell, a külső hasonlóság ellenére azonban ezek másképpen működnek, mint kisnyomású társaik. Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba, mint amennyire az imént említett egyszerűbb kávéfőzők képesek. Az eszpresszót főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem az – ideális esetben 88–92 fokos hőmérsékletű – vizet saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart.
Instant kávéporból készült, egy kis tejporral és cukorral ízesített, mixerrel habosra kevert jéghideg hosszú kávé. Görögországban népszerű nyári hűsítő ital. Hosszú nyakú, 3-4 dl-es pohárban szívószállal és jégdarabokkal kínálják. A frappéimádó görögök nagyon szigorúan veszik a kávé-cukor arányt, ezért mára már-3 féle édesítéssel készítik el kedvenc italukat: glykós (γλυκός) azaz édes; métrios (μέτριος), azaz közepesen édes és skétos (σκέτος), tehát cukor nélkül készült frappék. Természetesen további változatai is kifejlődtek, likőrrel (általában Kahluával) vagy kakaóval is ízesítik a hűsítőt.
Ez a variáció leginkább Bécsben elterjedt. Ebben az esetben a feketekávét (általában espressot) dupla annyi tejszínhabbal, vagy tejhabbal dúsítják és a tetejét megszórják kakaóporral, vagy csokoládéreszelékkel.
Az üvegpohárban szervírozott latte macchiato már látványra is gyönyörű. Elkészítesekor a pohárba először forró tejet öntenek, arra jön a kávé, mely többnyire egy ristretto, vagy egy eszpresszó, végül pedig, mint a remekmű megkoronázásaként, hideg tejhabot tesznek a tetejére. És hogy az i-re a pont is felkerüljön, fakultatívan kakaót szórnak a tejhabra. A kávé ráöntése a tejre lassan, megfontoltan, érzéssel történik; ennek köszönhetően lesz oly szép réteges a latte macchiato.
Elkészítesekor a pohárba először forró mézet, vagy cukrot tesznek, majd erre tejet öntenek, arra jön a kávé, mely többnyire egy ristretto, vagy egy eszpresszó, végül pedig, mint a remekmű megkoronázásaként, hideg tejhabot tesznek a tetejére. A kávé ráöntése a tejre lassan, megfontoltan, érzéssel történik; ennek köszönhetően lesz oly szép réteges, mint pl. a latte macchiato.
Általában espresso kávét használnak alapként, melyet összekevernek kevés csokisziruppal, majd felöntik gőzölt tejjel és a tetejére tejszínhabot tesznek.
Az olasz ristretto szó magyar megfelelője: intenzív, fekete, nagyon erős - röviden így jellemezhetnénk az eszpresszóhoz hasonlítható caffé ristretto-t. A szokásos 30–35 ml-es mennyiségnél rövidebb (20-25 ml), a nagyon erőset kedvelőknek (nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével kell elkészíteni, bár van ahol egyszerűen rövidebbre csapolják az eszpresszót). Az eredmény pedig egy erőteljesebb, aromásabb íz, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó.