Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Fehérborok

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás |

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A Müller Thurgaut Hermann Müller nemesítette Svájcban, de sajnos nem tudni pontosan, hogy miből. Lehet, hogy rizlingből és zöldszilvániból, de nem kizárt, hogy a saszla volt a másik összetevő. A Nyakas boroknál vettem észre és mindenképpen említésre méltó, hogy a borászat dicséretesen informatív hátcímkékkel dolgozik! A Budai Müller Thurgauéról nemcsak a közreműködő borászok nevét, hanem a szüret pontos időpontját és a is megismerheti a fogyasztó.

Halvány szalmasárga szín, illata módfelett élénk, bodzás-füves, melegebb, gyümölcsös-citromos árnyalatok is bejátszanak. Nem bonyolult, de vonzó. Szájban is az, friss, zamatos, lendületes, lecsengése finom, vibráló savai pont annyian vannak, hogy jólessenek. Smile

   

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás |

Ez a bor rendkívül megosztó tud lenni, hiszen egymás után dobálja a Király dűlő mineráliáját, a friss és érett, befőttes gyümölcsöket, virágot, mézet. Egyik kortynál sós, a másiknál gejl. 1992-ben telepítették ezt az ültetvényt a Királyban: Tokaj egyik leghíresebb dűlőjében. 2007-ben aztán kereshették is, nem tudom ki emlékszik rá, de brutális nyár volt, tikkasztó forróság, ráadásul előtte tél sem volt nagyon. A Királyon ez hatványozottan jelentkezett, a halvány aranyszínű boron érződik is a jól beérett gyümölcs, ez adja a citrusok után a mézet, virágport, marcipánt. Tüzes bor ez, a forróság gyermeke, magas alkohollal (közel 15%), lágy savakkal és diszkrét, nagyhordós (magyar tölgy) érleléssel, ami szép édesköményes jegyekkel gazdagítja.

   

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás |

nyakas_budai_chardonnayA Budai Chardonnay egy kiváló, karakteres bor, illata fiatal korában a zöldalmára, körtére később az illatos rétre emlékeztet, zamatában a finom savak és telt gyümölcsízek dominálnak. Szalmasárga szín, érett illat, ananászos, körtés, gyümölcsös, bodza nyomokban, szép, kevésbé hűvös, mint szokott, ígéretes. A korty kemény, elsőre már-már teltnek is tűnik, a savak kissé sokan vannak, de nem zavarnak. A második-harmadik pohár után a magas, 13,5-es alkohol is érződik, de inkább kellemesen, mint fejbevágóan. Jót tesz neki a szellőzés.

   

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás |

jasdi_nagykuti_chardonnayA dűlőszelektált Jásdi-borokra leginkább az eleganciához párosuló frissesség, az egyensúlyt izgalmassá tevő lendület jellemző. Az irány, amit a jövőben is követni érdemes. A Lőcze olaszhoz képest egy kicsit visszafogottabb illat naranccsal, grépfrúttal és kis viaszossággal. Tiszta, egyenes, hosszú bor, lendületes savakkal és szépen integrálódott, leheletnyi fával.

   

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás |

stgyorgyhegyi_olaszrizling

A bor szép kiszerelésben, elegáns címkével, viasszal lezárt dugóval és a nyakán viaszpecséttel került forgalomba. Ez a látványosnak mondható megjelenés minden bizonnyal növeli az értéket. A címkéről kiderül, hogy bioborral van dolgunk, amely a palackon sorszámmal lett hitelesítve. Rendkívül magas alkoholtartalmú - 15,52vv%  - ,ami az ízében is megnyilvánul, azonban számomra egyáltalán nem tolakodó mértékben. Illata (olaszrizlingre jellemző) virágos, mézes, bársonyos hatású, sokak szerint rezedára emlékeztet. Ízében egy jóval testesebb bor benyomását kelti, harmonikus, jól lehet érezni a fajtára jellemző keserűsséget, ami végig megmarad a szánkban. Ez egyben a Szent György-hegyi vulkanikus talaj hatásának is köszönhető. Érezhető, hogy a bor már a palackozás előtt egy hordós érlelési szakaszon ment át. Gyümölcs és kő. Behízelgőnek éppen behízelgő, de nem nélkülözi a komplexitást sem. Élénk, szép savú, ízében is főképp a gyümölcsök viszik a prímet. Vibráló, életteli és játékos. Feminin bor, ha lehet ilyet.

Szőlőtípus: olaszrizling
Évjárat: 2005.
Alkohol tartalom: 15,52%
   
Kezdőoldal ~ Borok ~ Fehérborok