Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
Kékpenészes cseh sajt, egyenértékű a rogueforttal. A különbség a termelésben rejlik – ez egy pasztőrözött tehéntejből készülő kék sajt.
Érlelési ideje legalább két hét. Ez idő alatt a penész a tészta belsejében nő, a sajt állaga tömény, íze átlagosan savanyú. Ezután a sajt tovább érlelődik állandó megfigyelés, kezelés alatt. Az érlelési idő akár hat hétig is tarthat, mialatt a sajt állaga egyre puhábbá kenhetővé válik, és egyre inkább pikáns ízre tesz szert. Az érlelés során a sajt egyre jobb minőségű lesz, a legigényesebb fogyasztók igényeinek is megfelel. Az érlelési idő növelése csak minőségi tejből készült minőségi sajtok esetében érhető el. A Níva krémes színű, sajt. Sárgás felületén lyukak, és sötétzöld fényű nemes penész-foltok találhatók. A felület színe az érettséggel változik, nem kell megijedni, ha sötétebb, ez nem befolyásolja , hogy mennyire biztonságos egészségügyileg. A belsejében lévő penészgomba lehet enyhén széteső vagy kenhető, az érettségi foktól függően. Leginkább mártásokba morzsolva élvezhető, vagy friss kenyéren.
< Előző | Következő > |
---|