Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

chardonnay

(Pinot bianco, Kereklevelű). E világhódító fajta - melynek elterjedtsége az egész világban példátlan - hazája Burgundia. A legjobb borok itt, Kaliforniában és Champagne-ban teremnek. Az utóbbi években Dél-Franciaországban is szép fejlődést tudhat maga mögött ez a fajta. Észak-Olaszországban is kitűnő chardonnay-t állítanak elő. A chardonnay tulajdonképpen Európában éppúgy mindenütt jelen van, mint az Újvilágban, és ezzel mintegy Franciaország legfontosabb szőlészeti exportcikke. E szőlőfajtából erős, fűszeres, a hidegebb klímájú borvidékeken gyümölcsös és acélos borokat állítanak elő. Markáns karakterjegyei miatt előnyére válik, ha barrique-ban (kisméretű, új tölgyfa hordóban) érlelik; igazán sokféle ételhez illik. Rendkívüli elterjedtségéből adódóan egyre több egyszerű, kevésbé jó minőségű és hangsúlyos faaromájú chardonnayval találkozhatunk a piacon. Bora sajátos fajtajelleges illatú és különleges zamatú, testes, kemény, ízében zöldalmára, dinnyére emlékeztető gyümölcsös aromákat fedezhetünk fel. A viszonylag magasabb savtartalmat finom savak alkotják. Kevésbé ismert, hogy ez a szőlőfajta - vincellértől és származási helytől függően - édes bor előállítására is alkalmas.

 

Milyen ételek illenek hozzá?
Havarti és füstölt sajt, földimogyoró és mandula
grillezett hal
sertés és csirkehús, pesto
paradicsom, alma, mangó
vaníliapuding

Borok ebből a szőlőből:
Nyakas - Budai Chardonnay
Figula Chardonnay
Jásdi - Nagykúti Chardonnay