Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
Értékes és az utóbbi időben sok országban előszeretettel termesztett szőlőfajta. Bora általában könnyű és zamatos, de lehet testes és fűszeres is, kellemes, nagyon intenzív illattal. Optimális esetben finoman zamatos és harmonikus ízű; különösen sémillonnal házasítva jó édes borok állíthatók elő belőle. Jellegzetes egres- és bodzaaromával dicsekedhet, ha azonban éretlen szőlő kerül a mustba, illata fűre emlékeztet, és némelykor igen visszataszító (szaknyelven "macskapia") tud lenni. Bora rendkívül fajtajelleges illatú és zamatú, harmonikus és finom savösszetételű. Ízét, zamatát egyesek a farkasalmára vagy fűszerpaprikára emlékeztetőnek mondják. Az érett termésből származó borában ezek az ízek - zamatok nem tolakodóak. A legkarakteresebb sauvignon blanc a Loire mentén, Észak-Olaszországban, Ausztriában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában nő.
Milyen ételek illenek hozzá? feta-, kecskesajt, mozzarella, fenyőmag, zöldfűszeres csirke-, és pulykahúsos ételek, tengeri halak, zöldsaláta, citrusfélék, könnyű szorbetek és citromos sütemény
Borok ebből a szőlőbőlBéla és Bandi Sauvignon Blanc
Etyeki Kúria Sauvignon Blanc
Figula Sauvignon Blanc
Légli János-hegy Sauvignon Blanc
Pannonhalmi Sauvignon Blanc
< Előző | Következő > |
---|