Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
A macaron Franciaországban népszerű, különleges édesség, első ránézésre leginkább habcsókra hasonlít. Az emberek többsége általában gondolkozás és kóstolás nélkül rá is vágja, hogy nem szereti, én is így voltam ezzel, mert hát hiába dekoratív, nagyon műanyagnak hat…
Amikor viszont véletlenül megkóstoltam, egyből megértettem, hogy miért ez a nagy nemzetközi őrület. A legjobb cukrászatok naponta több ezret adnak el belőlük. A macaron tehát egy kultikus francia desszert, elkészíteni nehéz, rossz hír, hogy erős függőséget okoz!! A jó hír viszont, hogy van itthon is!
Darált mandulából, cukorból és (felhevített cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Itt már a mandulás massza átveszi a töltelék nedvességtartalmát, és a desszert belső fele már erről szól. Ez még trükkösebb, hogy ne legyen túl ragacsos és túl édes. A töltelék nagyon fontos szerephez jut, mivel az biztosítja a macaron jellegzetes ízét, és azt, hogy ne egy édes, semmilyen ízű massza legyen az egész falat. Ennek tehát arányaiban elegendőnek és lehetőleg (saját preferenciám szerint) keserűnek, vagy savanykásnak célszerű lennie.
Házilag állítólag borzasztó nehéz kivitelezni - nem lehetetlen, azonban végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükséges hozzá (na meg, pl. néhány napig pihentetett tojásfehérje, a profi cukrászatokban használt hőmérő, valamint egészen finomra őrölt mandulaliszt sem árt hozzá). Nem véletlen, hogy itthon is csak néhány cukrászat készíti – nemcsak azért, mert kevéssé ismert, és nem sokan keresik, hanem azért is, mert előállításához valóban szakértelem szükségeltetik.
Nyilván meg kell lenni az indokának, hogy miért lehet egyetlen 3-4 centi átmérőjű darabért többszáz forintot, vagy épp többszáz forintnak megfelelő euro-t, dollárt, fontot elkérni. Hozzájárul ehhez az elkészítése körüli misztikum, ami csak részben indokolt. Ami ugyanis nem annyira egyszerűen elkészíthető, és így nem annyira egyszerűen hozzáférhető, annak nyilván meg kell fizetni az árát. Másrészt pedig: a macaron marha jól néz ki!
< Előző | Következő > |
---|