Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
Aranysárga, később sötétebbé váló mézfajta, amely a benne lévő sok szőlőcukor miatt hamar szétválik folyékony és kristályos részre.
Lágy, gyorsan krémesedik, főleg dél-magyarországi síkságok napraforgótábláin gyűjtik a méhek. Aromás, ízletes, esztétikus, színe a flavonoidok mennyiségétől függően az aranysárgától a narancssárgáig terjed. Illatos. A méz ízét az aromaanyagok összetétele és mennyisége határozza meg. A napraforgóméz víztartalma 17-19 százalék. Néhány hónapos tárolás után két fázisra válik szét: felül folyékony, alul kristályos. A méz répacukor-tartalma jelzi a természetes eredetet. A jó termelői napraforgóméz répacukor-tartalma nem haladja meg az 5-7 százalékot. Ha mézeskalácsot sütünk, érdemes beszerezni napraforgómézet, hiszen ez az aranysárga színű, kesernyés-savanykás ízű fajta, szépre színezi a figurákat.
< Előző | Következő > |
---|