Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Olvasóink értékelése: / 5
ElégtelenKitűnő 

LimburgerA limburgi Hercegségből származó sajt, mely ma egyszerre Hollandia, Belgium, és Németország területe is. A Limburger különösen csípős szagú.

Érdekessége, hogy ugyanolyan baktériumot használnak hozzá, mint ami az emberi testben is megtalálható, a bőr illatanyagáért felelős. Mivel az illata vonzza a moszkitókat, Afrikában a malária elleni gyógyszer kifejlesztéséhez is használják. Először Rudolph Benkerts készítette 1867-ben. Formája és mérete miatt a köznyelv téglasajtnak nevezi. A Limburgert 20 dkg és 1kg közötti súllyal, hasáb formában hozzák forgalomba. Kérgét ragacsos, vörösesbarna rúzskultúra borítja. A sajttészta világossárga, matt, lágy, de vágható állagú. Érett állapotban ruganyosan puha, de nem folyik szét, belsejében szétszórva kis lyukak találhatók. Készítéséhez tehéntejet oltanak be, durvára darabolják, és lyukacsos formába töltik, utána többször megforgatják. Miután a savó kicsöpögött belőle, kiveszik a formából, és rövid időre sófürdőbe rakják. Ezután 3- 4 hétig érlelik magas nedvességtartalmú pincében, ezalatt rendszeresen áttörölgetik sós páccal, valamint forgatják. Ezzel segítik elő a rúzskultúra kialakulását. A Limburger fűszeres pikáns ízű, intenzív illatú, viszonylag alacsony zsírtartalmú (10%) sajt.