Ki olvas éppen?
Kínában a legnépszerűbb a zöld tea (lü-csa), melynek magában 138 fajtáját ismerik. A zöld teát - más néven szűz teát - ugyanúgy készítik, mint a fekete teát, csak a sodrás, és a szárítás után a fermentálás elmarad, így a levelek megtartják zöld színüket. Ennek a teának az íze fanyarabb, mint a feketéé, mert a csersavak megmaradnak, az aromaanyagok pedig nem tudnak teljesen kibontakozni. Ezen teafajta közül is a legkeresettebb a Lung-csing (Sárkány-kút) és a Gun powder (puskapor) nevű. A Japán zöld tea íze kissé fűízű, a Kínai zöld tea füstös, kesernyés ízű, míg az Indiai zöld tea gyümölcsösen friss aromájú.
A zöld teában található egy igen jótékony hatású elem: a katechin, ami számos, manapság népbetegségnek számító problémára (magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterin) kínál gyógyírt. A zöld tea nemcsak belsőleg, de külsőleg is igen hatékony, a fürdővízhez adva például kiválóan gyógyítja a kiütéseket és a különféle bőrbetegségeket. Kicsit másképp hat, mint a kávé, lassabban, de hosszabban tart élénkítő hatása. Ráadásul rengeteg antioxidáns van benne, ami jót tesz, nemcsak friss lesz tőle az ember, de a ráncok miatt sem kell aggódni. Fluoridtartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat – természetesen cukor nélkül fogyasztva.
< Előző | Következő > |
---|