Ki olvas éppen?
Az ínyencek körében az arabica finomabb és jobb minőségű kávébab hírében áll. Ezek a kiváló szemek nevüket az arabokról kapták, ugyanis ők vitték be a terményt Kelet-Afrikából Arábiába a XV. században.
Ez az érzékeny cserje a magas fák árnyékában virágzik, és 1300 – 1800 méter közötti tengerszint feletti magasságon érzi magát legjobban. Klíma tekintetében leginkább a száraz és az esős időszakok váltakozását kedveli, kifejezetten érzékeny a szélre és a fagyra. Ezek a jellemzők erősen behatárolják az arabica termesztési területét, hiszen kevés olyan vidék van, amely megfelel minden követelménynek. Kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, hosszabb érési időszakot igényel, és lassabban növekszik, mint a robusta cserjék. Az arabica kávé tengerszint felett 900-2000 méteren terem, termesztése munkaigényesebb, ellenben jóval több aroma anyagot és mintegy feleannyi koffeint tartalmaz, ráadásul a savtartalma is kevesebb. Az arabica fajtákból készített kávéital ízesebb, erősebb aromájú ital, koffeintartalma csak 40-70%-a a gyengébb minőségű robusta fajtákat tartalmazó keverékekének. Így az arabica kávé magasabb élvezeti értékű és egészségesebb. Ennek a fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry, amely a normál kávécserjén kialakuló speciális alak, amikor a magban csak az egyik fél "termékenyül" meg, és csak ez érik be. Ez az egy bab is kicsi, és borsószem alakú (innen az elnevezés, mivel a Pea jelentése borsó) ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával. A világ babkávé termelésének kb. 60-70 %-át az arabica teszi ki. A különbőző íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek.
Coffea arabica
o Typica
o Bourbon
o Margogype
o Mokka
Következő > |
---|