Ki olvas éppen?
A robusta felfedezéséig a kávét az arabika kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabika között.
A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó. Van, aki a 100% arabika keverékekre, van, aki az arabika-robusta keverékekre esküszik. Coffea canephora, ismertebb nevén: robusta. Ez az elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára. Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt az Egyenlítő mentén. Mivel a robusta kevésbé érzékeny a környezetére és termesztésének körülményeire, így olcsóbban állítható elő. Az olcsóbb robusta egyeduralkodó a gyengébb minőségű kávék piacán, de ez korántsem jelenti az, hogy a robusta jobb minőségű képviselőinek ne lenne helye a kávézás világában. A jól pörkölt robusta babkávét arabica fajtákkal keverve kíváló keverékek készíthetők. Az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna crema igazából csak megfelelő minőségű robusta kávét is tartalmazó keverékből nyerhető. Érdekes, hogy a világ egyik legdrágább kávéjaként ismert Idonéziában termő Kopi Luwak vagy Civet Coffee is robusta fajta.
Coffea robusta
o Uganda
o Kouillon
o Coffea liberica
o Coffea excelsa
o Coffea stenophylla
< Előző |
---|