Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A 2005 augusztusában "Arany Kollekció" néven került bejegyzésre a Guinness Rekordok Könyvébe Milestii Mici, mint a legnagyobb borászati ​​gyűjtemény a világon. Gyalog nem érdemes útnak indulni a több mint 200 kilométeres pincerendszerben, ezért rendszeresen indítanak autós túrákat. A pince gyomra 2 millió palack valódi bort rejt.

A gótikus építmény a tökéletes ókori görög templomok formáira emlékeztet. A pince eredetileg nem bortárolásra épült. A környékbeli házak mind abból a mészkőből készültek, amit a pince helyéről, és annak környékéről kibányásztak az évek során. A hatalmas mennyiségű kő kitermeléséhez meg kellett erősíteni a vágatokat, így jöttek létre a ma is használt alagutak. A mészkő kitermelését 1968-ban befejezték, ekkor kezdtek azon gondolkodni, hogy mit is lehet egy ekkora pincerendszerrel kezdeni. Ha lezárják, hatalmas összegekbe kerül majd az őrzése, és egy idő után életveszélyessé válik a környéke is. Ekkor döntöttek a vágatrendszer pincévé alakításáról, pedig az atombunker is szóba került, mint opció. A hőmérséklet odalenn egész évben 12-14 °C, a páratartalom 85-95%, vagyis kiválóan alkalmas borok tárolására. Jelenleg a pince teljes hosszának a felét hasznosítják, és ennek a résznek körülbelül a fele lett polcosra kialakítva, ahol a borospalackok ezrei fekszenek egymáson, csak az alkalomra várva, hogy felbontsák őket. A pincejáratban az utcák különböző borfajtákról vannak elnevezve, és kizárólag gépkocsival érdemes közlekedni a túrán. Állítólag a szellőztető rendszer annyira jól működik, hogy a kipufogógázt egyáltalán nem érezni, de abban azért nem vagyok biztos, hogy ez jót tesz a boroknak…

A gyűjteményben tárolt borok körüli figyelem és gondosság elmondhatatlan. A bor élete – mint az emberé - több szakaszból áll és a kor előrehaladtával fokozatosan méltóságteljesebbé válik. Kezdetben a borok frissek, mint a gyerekek, majd - a tinédzser időszakban – egyre tanultabbak, kerekebbek, míg eljutnak a fiatal borok koráig. A kiváló minőségű bor érett, jól felépített, különböző érzékszervi tulajdonságokat ébreszt fel. Csak több éves érlelés után tesznek szert olyan sajátos ízekre, mint a vanília, cseresznye, fekete ribizli, vadvirágok és csokoládé.

Ebben a pincében érlelik a Negru de Purcari-t, ami II. Erzsébet egyik kedvenc bora volt. Ebből a borból egy palack ára 150 eurónál kezdődik, de ha erre nem is futja, akkor is érdemes befizetni egy másfélórás kóstolóval egybekötött pincetúrára annak aki erre jár. Mindez tízezer forintnak megfelelő összegbe kerül, ami pár bort, és pár falat borkorcsolyát is tartalmaz.

 


 

Forrás: divany.hu, milestii-mici.md
Kezdőoldal ~ OLVASNIVALÓK ~ Titkok - Érdekességek ~ A világ leghosszabb borospincéje