Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
A brokkoli igen kedvelt, népszerű zöldségnövény, a karfiol és a kelbimbó legközelebbi rokona. A termesztése Olaszországból ered, a nevének jelentése: „káposzta sarj”. Felhasználási területe nagyon változatos, hiszen savanyúságnak, köretnek, levesnek vagy főételnek egyaránt elkészíthető. Igyekezzünk a feldolgozás, párolás során csak rövid ideig, maximum 10 percig melegíteni, hogy megőrizzük értékes vitamin és ásványi anyag- tartalmát. A brokkoli A- és C- és K-vitaminban igen gazdag, de folsav, kálium, kalcium, élelmi rost és foszfortartalma is jelentős. Több mint 30 antioxidáns hatású anyagot tartalmaz, ezek különböző indolok, bioflavonoidok. A legfontosabb hatóanyagának a karfiolban és a káposztában is megtalálható szulforafán nevű kéntartalmú vegyületet tartják, mely a gyomorfekély hatékony gyógyszere.
Következő > |
---|