Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Olvasóink értékelése: / 9
ElégtelenKitűnő 

Mára már olcsóbb, mint a hekk-, hering- vagy tőkehalfilé. Emiatt sokan emellett a hal mellett döntenek, pedig ha tudnák, milyen utat jár be, mire a boltba kerül...
A magyar (sokkal puritánabb) nevén: vietnámi cápaharcsa a harcsafélék családjába tartozik és Délkelet-Ázsiából származik. A latin nevén elhíresült hal (pangasius hypophthalmus) eredeti természetes élőhelyén felnőtt korára 130 cm-esre és akár 40 kilósra is megnőhet.

Vannak pangasius hívők, szerintük a vietnami cápaharcsa húsa "tömör, omlós és hófehér, szálkamentes, és nincs az a kellemetlen halszaga, mint általában a hazai halaknak". Jó néhány receptportál "mesterszakácsai" szerint is a pangasius "fehérhúsú csodahal, ami gyerekeknek is ideális".
Csak néhányan vagyunk, akik szerint inkább büdös, vizenyős, ragacsos és gusztustalan. A délkelet-ázsiai ország 2010-ben másfél millió tonna pangasiust exportált. A kivitel tíz év alatt a hetvenszeresére növekedett.
A hal az Egyesült Államokban már 2003-ban tiltólistára került, ám ekkor azonnal catfish néven kezdték el exportálni. 2007-ben a WWF is bojkottálta, mert a tenyésztési módszerek környezetkárosodást idéztek elő. Az új csapásirány Közép-Európa lett.
Sajnos nagyon nagy mennyiségben kerül hazánkba is a vietnámi halgazdaságokban termelt, és fagyasztott állapotban szállított Pangasius.

Közkedvelt fogyasztásra való hal lett belőle, pedig a Mekong-delta partvidékén folyó tenyésztés minden képzeletet felülmúl. Köztudomású, hogy a Mekong a Föld legszennyezettebb folyója. A partján élő szegény családok ebbe mossák ruháikat, edényeiket, sőt, ebbe végzik nagydolgukat is, a környező üzemek ide ürítik szennyvizeiket és szemetüket. A mesterségesen kialakított tenyészhelyeken körülbelül nyolcvan cápaharcsa vergődik egy négyzetméteren. Az állatokat döghússal, dél-amerikai csontliszttel, génmanipulált és hormonkezelt táppal, valamint szerves hulladékkal etetik. Étrendjükben sokféle antibiotikum is előfordul, nehogy elpusztuljanak a fertőzött vízben. Felfedezték, hogy ha az ivarérett példányokat terhes nők vizeletéből kivont hormonnal oltják be, akkor a hal négyszer gyorsabban növekszik, mint valódi környezetében és sokkal több ikrát rak le, mint természetes táplálékon élő társai.
A kényszertenyésztett példányok mind körülbelül másfél kilósak és 40-50 cm-esek. Közvetlenül a feldolgozás előtt foszfáttal is megetetik az állatokat, a foszfát ugyanis megköti a vizet, így húszszázalékos súlynövekedés is elérhető fagyasztáskor. Az olcsóság tehát csak látszat, mert ha 1200 forintért vesszük a fagyasztott filé kilóját, akkor minimum 240 forintért csak vizet vettünk. Igaz, ami igaz, vietnami vizet.


A pangasius baktériumtartalma sokkal magasabb, mint gondolnánk. Jó eséllyel találhatunk benne arzént, nehézfémeket, klórvegyületeket, hexaklórbenzolt, és más csemegéket. Ezek közül néhány:

  • trifluralin: Magról kelő egy- és kétszikű gyomok irtására használt vegyület, embernél vérképzőszervi, vese és májkárosodást okoz.
  • nitrofuran: metabolikus készítmény, alsó húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésére szolgáló gyógyszerek hatóanyaga.
  • ivermectin: különböző külső és belső paraziták, férgek ellen használt erős rovarölő szer.
  • lisztéria: az élelmiszeriparban gyakran előforduló baktérium. Magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal.
  • szalmonella: feldolgozott állatok húsában, illetve székletben előforduló kórokozó.
  • neomycin: aminoglikozid típusú antibiotikum.
  • vibrio parahaemolyticus: A parahaemolyticus fertőzések és az okozott gastroenteritis nevű beegség nyers tengeri hal, rákok, kagylók stb. fogyasztásához kötődik, a vékonybél teljes hosszát megfertőző baktérium.
  • staphylococcus aureus: baktérium, mely a termelt toxinnal támad.
  • escherichia coli: ürülékkel terjedő baktérium, gyakori a rosszul kezelt  trágyával történő növénytermesztéseben, valamint másodlagosan az állatfeldolgozásban.
  • benzpirén: Közismerten rákkeltő hatású vegyületek, mint minden aromás szénhidrogén származék.

Három éve még azt sem tudtuk, mi ez, ma már a balatoni hekksütők is ezt árulják, mert sokkal olcsóbb, mint a magyar tengerből származó halaink.
Egy szó, mint száz:
Pangasius, vagy cápaharcsa, ne egye, aki magát valamire tartja.


Forrás: HetiVálasz, Horgasz.hu, KétesÁruk.hu, Wikipedia
hamisított egészségügyi iratokw layer...
Kezdőoldal ~ OLVASNIVALÓK ~ Titkok - Érdekességek ~ A marketing fénykora - az élelmiszerbiztonság halála: Pangasius