Share
|
Forrás: dr. Csoma Zsigmond: A Borkóstolás története, művészete és gyakorlata
Ki olvas éppen?
Oldalainkat 75 vendég böngészi
A camembert és brie sajtok általában magas – 45–75% – zsírtartalmúak, többségük pasztőrözött tehéntejből készül. Könnyű száraz pezsgő, valamint alkohol- és savszegény fehérbor ajánlható hozzájuk.
A lágy és kenhető sajtok nagy része pasztőrözött tehéntejből készül. Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.
A kecskesajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.
A félkemény sajtok többsége nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.
A kemény, érlelt sajtok - pl. cheddar, parmesan – aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag tartalmat.
A kék sajtok – pl. Roquefort, Stilton, Gorgonzola – zsírosak, nehezek, de gazdag íztartalmúak. Legjobban élvezhetők magas, természetes cukortartalmú fehérborokkal fogyasztva. Ennek a kívánalomnak leginkább a Tokaji aszú felel meg.
A lágy és kenhető sajtok nagy része pasztőrözött tehéntejből készül. Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.
A kecskesajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.
A félkemény sajtok többsége nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.
A kemény, érlelt sajtok - pl. cheddar, parmesan – aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag tartalmat.
A kék sajtok – pl. Roquefort, Stilton, Gorgonzola – zsírosak, nehezek, de gazdag íztartalmúak. Legjobban élvezhetők magas, természetes cukortartalmú fehérborokkal fogyasztva. Ennek a kívánalomnak leginkább a Tokaji aszú felel meg.
Forrás: dr. Csoma Zsigmond: A Borkóstolás története, művészete és gyakorlata