Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
Pezsgő: 6–8 °C
Száraz fehérbor: 8–10 °C
Rosé: 8–10 °C
Félédes fehérbor: 10–12 °C
Tokaji aszú: 10–12 °C
Fiatal vörösbor: 12–14 °C
Idősebb vörösbor: 14–16 °C
Az éttermekben a borokat gyakran túl melegen szolgálják fel. Különösen a vörösborokat, amelyeket az úgynevezett „szobahőmérsékleten" mutatnak be. A vörösboroknál a szobahőmérsékleten való felszolgálást a 19. században kezdték, a kóstolás egyik fontos szabályának átvételével, de abban az időben a szobahőmérséklet más volt. A 19. században a téli időkben a szobahőmérséklet általában 16–18 °C körül volt. Ez a hőmérséklet valóban ideális az idősebb vörösborok fogyasztására. Ma az éttermek, lakások hőmérséklete általában 23–25 °C. A bor tehát egy ilyen magas „szobahőmérsékletet" vesz át. Egy 23–25 °C-os vörösbor teljesen jellegtelenné válik. Ezen a hőmérsékleten az aromák eltűnnek, csak a csersavat és az alkoholtartalmat érezzük. Ugyanilyen hiba a bort túlságosan lehűteni a hűtőszekrényben. A bor „zárt" marad, és illatanyagai nem érvényesülnek.
Forrás: Cey-Bert Róbert Gyula: Magyar borok és ételek harmonizációja.
< Előző | Következő > |
---|