Share
|
Ki olvas éppen?
Oldalainkat 91 vendég böngészi
Legnépszerűbb cikkek
Ezt a sajtot először a Magyarország peremvidékén élő, Balkán felől végigvonuló, majd megtelepedő lakossága készítette, később a Felföld magas hegyi pásztorkodásának jellegzetes terméke volt.
Kis (kb. 0,3 kg) tömegű, 6-7 cm széles, gyúrt sajtszalagból feltekercseléssel készült, 7-8 cm átmérőjű sajttekercs, amelyet szintén gyúrt, zsineg vastagságú sajtfonállal kötnek össze. Kéreg nélküli, felülete a füstöléstől aranysárga-aranybarna, az étolajjal történő bekenéstől kissé olajos tapintású és fényes. A sajttészta színe sárgás-zöldes fehér. Állománya rostos, szálas szerkezetű, kissé rágós, de szájban könnyen elomló. Szaga és íze sonkára emlékeztető, enyhén füstölt, zamatos, telt és kellemesen sós. A sajt gomolya alapanyagból készül, aminek viszont a nyersanyaga régen a nyers juhtej volt, ma pedig döntően a tehéntej.
< Előző |
---|