Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
Az olmüzti sajtpogácsát Magyarországon kvargliként emlegetik, amely a német quargel szóból eredeztethető.
Német nyelvtüreleten nagy hagyománya van a sovány tejből készített túrósajtnak, a harzernek. A kvargli (németül quargel, csehül tvarůžky) rúzsflórával érlelt pogácsasajt, amelyet sovány aludttejtúróból készítenek. Sajtviszonylatban alacsony a zsírtartalma, ezért azok is bátran fogyaszthatják, akik kalóriatáblázattal ülnek le minden étkezéshez. A tradicionális gyártástechnológiának köszönhetően érése során pikáns illat és aroma képződik, ami nem biztos, hogy azonnal elnyeri mindenki tetszését. Ennek a cseh különlegességnek saját múzeuma is van.
Egykoron Olomouc – vagy ahogyan nagyanyáink nevezték: Olmütz – környékén sokfelé érlelték, de ma már csak az 1876-ban alapított lošticei sajtgyárban készítik. Itt viszont számos változatban. Az alapvariációkon (kis- illetve nagyobb pogácsa, lyukas pogácsa, pálcika) kívül ízesített – fokhagymás, paprikás, szalámis stb. –, érlelt, pácolt „kvarglisaláta” is kapható, valamint némileg szelídített illatú ömlesztett kockaformájú, s még tubusos is. A morvaországi városka legnagyobb idegenforgalmi attrakciója is ehhez a sajthoz kapcsolódik. Minden évben megtartják Kvargli-király napját, ami egy egész napos eszem-iszom-vigadalom. A kvargli konyhai felhasználása is igen változatos: salátákba, melegszendvicsekhez, bundázva/rántva, csőben sütve egyaránt ízletes. Erről tüstént meggyőződhet az, aki betér a gyárral szomszédos U Coufalů panzió éttermébe, ahol az étlapon egy egész oldalt szentelnek a kvarglival készült ételeknek: bő tucatnyi sajtos fogás közül lehet választani. Végezetül pedig a nap 24 órájában be lehet vásárolni a – panzió-étterem kapujában álló – világ első és talán mindmáig egyetlen kvargli-automatájából.
< Előző | Következő > |
---|