Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
A Bleu de Gex (más néven Bleu du Haut-Jura, vagy Bleu de Septmoncel) Haut-Jura területről származó, krémes, félkemény, nyers tejből készült, finom petrezselyemmel ízesített márványsajt.
A változatos flórán legelő tehenek teje egyedülálló ízt és rugalmasságot kölcsönöz a sajtnak. Ma is ugyanazzal a hagyományos módszerrel készítik, mint amit a 13. században St-Claude szerzetesei fejlesztettek ki. A hagyomány szerint 1349-ben a Haut-Jura völgyében készítették először ezt a tehéntejből termelt kéksajtot. Azelőtt ezen a területen csak juh és kecskesajt volt a jellemző. Az érlelés 3 hétig tart, ez idő alatt szerzi meg jellegzetes elefántcsont- és sápadt kék színét. Eredetileg a D'origine Contrólée irányelvek alapján készül, ami azt jelenti, hogy kizárólag csak a Montbéliard tehén tejét tartalmazhatja. Az illata bódító, de enyhébb, dióízűbb a többi kéksajtnál. Enyhe vörös-, vagy a Jura vidékéről való rózsaborok illenek hozzá.
< Előző | Következő > |
---|