Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
Cseh és szlovák sajtok
A csehek, a morvák és a szlovákok sajtkultúrája is igen régi keletű. A korábbi századokban sajtjaik alapvetően juh-, kisebb mértékben kecsketejből készültek, a XX. század óta azonban más népekhez hasonlóan náluk is a tehéntejből előállított sajtok kerültek előtérbe. A hagyományos módon készített sajtok divatja azonban ismét fellendült, és némelyik sajtfajta a cseh és szlovák nemzeti identitás, büszkeség tárgya lett.
A görög feta sajt leghíresebb szlovák verziója, fűszerkeverék hozzáadásával.
Neve gyömbéres szalámi-t jelent, melyet ízesítéséről és alakjáról kapott.
Félkemény, érleletlen, pácolt, füstölt sajt. A legelterjedtebb hagyományos szlovák sajt.
Kékpenészes cseh sajt, egyenértékű a rogueforttal. A különbség a termelésben rejlik – ez egy pasztőrözött tehéntejből készülő kék sajt.
Az olmüzti sajtpogácsát Magyarországon kvargliként emlegetik, amely a német quargel szóból eredeztethető.
Ezt a sajtot először a Magyarország peremvidékén élő, Balkán felől végigvonuló, majd megtelepedő lakossága készítette, később a Felföld magas hegyi pásztorkodásának jellegzetes terméke volt.