Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
Francia sajtok
Franciaországban a sok százféle sajtot egyesek 40 csoportra osztják. Az egyes csoportokban több - így például a zöldpenészes sajtokból 13 - félét tartanak nyilván. Franciaország híres a pikáns ízű lágy és friss sajtjairól is. Ezek teszik ki az ottani sajtok több, mint 50%-át. Ebből több tucat kecsketejből és juhtejből készül. Általában minden megyének megvan a maga jellegzetes választéka, amit gazdagítanak a helyi jellegű termékek is. Bizonyos területeken minden fogáshoz tálalnak sajtot. Ízletes leveseket és főfogásokat is készítenek belőle, utóételként pedig többféle sajtból összeállított tállal kínálják vendégeiket. A “belépő” (entrée) lényege, hogy étvágygerjesztő, a főfogáshoz illő sajt legyen, amit szinte minden esetben francia fehérborral kínálnak. A különösen kedves vendégek étkeztetését általában kecskesajttal fejezik be.
Ezt a francia hegyi sajtféleséget az Abondance nevű kolostorban kezdték készíteni valamikor az 5. században.
A Beaufort hegyi sajt, amelynek neve egy Albertville közelében fekvő település nevére vezethető vissza.
A Bleu de Gex (más néven Bleu du Haut-Jura, vagy Bleu de Septmoncel) Haut-Jura területről származó, krémes, félkemény, nyers tejből készült, finom petrezselyemmel ízesített márványsajt.
A közép-Franciaország Auvergne területéről származó kék sajt tehéntejből készül.
A boursault (másnéven: Boor-soh) egy egyedien puha, érett, triplatejszínes krém-sajt.
Francia, teljesen, vagy félig átfejt tehéntejből készül, fehérpenészes lágysajt, a Párizshoz közeli Brie tájegységről kapta nevét.
Jean Anthelme Brillat Savarin (ejtsd: zsan ántelm brijá szavaren) francia iró, (1755 - 1826) a nagy forradalom kezdetén Belley birája volt.
Normandiában készül nyers tejből, eredete védett. Felületén egyenletes fehérpenész és egy kevés rúzsbevonat van.
A legöregebb és egyik legtipikusabb francia sajtspecialitás, 2000 éve készítik.
A Cantal Franciaország egyik legöregebb sajtja, eredete egészen a római kori Gaul-ig vezethető vissza.
Amikor 1800-ban Bougonban megcsappant a bortermelés, a Chabichou du Poitou mentette meg a környéki gazdaságot.
Fehér nemes penésszel borított, lágy sajt. E híres sajt bölcsője Franciaország északkeleti részén, Champagne-ban található, nevét az ott fekvő Chaource faluról kapta.
A Comté egy finom, Kelet-Franciaországból származó, igazából francia - svájci sajt.
Francia lágysajt, a Brie egyik rokona, hasonlít is hozzá csak hosszabb ideig érlelik és a külső, ehető héja vékonyabb.
Valaki azt írta a Doux de Montagne-ről, hogy francia Havarti. Ez kissé túlzás, bár vannak közös vonásaik.
Viszonylag újféle sajt, amit a Loue Valley menti Cleron faluban készítenek.
Tehéntejből készült, mosott kérgű, rúzsos sajt. A Berthaut család tökélyre fejlesztette mindazt, amit ebben a kategóriában csak kevesen tudnak.
A neve úgy hangzik, mintha egy hatalmas madárról lenne szó, de az Etorki egy baszk sajt.
További cikkeink...
1. oldal / 2