Ki olvas éppen?
Legnépszerűbb cikkek
Méz fajták

Az akácméz illata enyhe, savtartalma a többi mézénél alacsonyabb. Mivel a szőlő és a gyümölcscukor aránya benne 1:1,4-hez, csak lassan (4 éven túl) kristályosodik ki.
Ízletes, lágy, aranyszínű, mint az aranyvessző nyári virágpompája. Robusztus, vadvirág és méhviasz ízű. Gyakran kristályos.
Fenyő, hárs és fűzfavirágokból gyűjtött, nagyon aromás, könnyen sötétedő, fűszeres méz.
A szelídgesztenye fák nyár eleji virágaiból származik, különleges ízét az ínyencek nagyra értékelik. Magas ásványi anyag tartalmával kitűnik a többi méz közül.
Markáns hársfa ízt és illatot őriz meg ez a méz. Pikáns íz jellemzi, amely nem csak édesíti, hanem fűszerezi is az ételt és italt.
A medvehagyma-méz a legtisztább fajtamézek közé tartozik. Bár áprilisban már többféle növény virágzik, de nem a bükkösökben.
A mentavirág nektárjából nyert, a benne levő illóolajok révén érzéstelenítő hatású és gyomorpanaszokra is gyógyír.
Jellegzetesen illatos, világossárga, kristályosodásra hajlamos méz. Magas vérnyomás, érelmeszesedés csökkentő hatású.
Aranysárga, később sötétebbé váló mézfajta, amely a benne lévő sok szőlőcukor miatt hamar szétválik folyékony és kristályos részre.
A repce méze gyorsan, finomszemcsésen kristályosodik. Színe halványsárga, kristályosan még világosabb.
A selyemkóró hazánkban alkotja Európában a legnagyobb összefüggő mezőket. A nektárja erős illatú, akárcsak szép, húspiros virágai.
A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, az erdőszélek gyümölcs-, fűz, vadmeggy-, galagonya-, vadrózsa-, akácvirágának finom szemcséssé váló együtteséből származik.