Text Size
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
  • Slambuc - gasztronómia Kritikák, receptek, borok, sajtok, fűszerek
Share |

Borok

Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 

Az illatok, ízek, zamatok érzékelését és megítélését összetett fizikai, fiziológiai, pszichikai, érzelmi, szimbolikai és kulturális tényezők összhatása határozza meg.

Az életkor, a nem, az egészségi állapot, a környezet hatása (évszak, hőmérséklet, világítás, zaj, páratartalom, idegen illatok), a környezet hangulata, díszítése, a közérzet, a kedélyállapot, az egyéni ízérzékenység, a színek pszichikai hatása, az emberek viselkedése, a szimbolikai értékek érzelmi befolyása mind együttesen nagyon fontos szerepet játszik. Mindezeket a tényezőket figyelembe kell vennünk a borok és az ételek megfelelő ízharmóniájának megteremtéséhez. Így tudjuk alkalmazni azokat az általános szabályokat, amelyek az ízharmónia megvalósítását elősegítik, valamint amik az ételek és a borok összehangolását élménnyé, játékos, baráti és kulturált hangulatú időtöltéssé teszik.

   
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

szurkebarat

   

A Soproni borvidék zászlósbora. A kutatások szerint a Kaszpi-tenger vidékéről származik, és a honfoglaló eleink hozták magukkal. A Kárpát-medencében rendkívül elterjedt, közkedveltségét megbízhatóságának és karakteres borának köszönheti. Borát dús csersavtartalom, rubinvörös, mély szín, fajtajelleges íz és zamat jellemzi.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18 °C. Sertés és marhahúsból készült ételekhez éppúgy, mint könnyű sültek vagy hideg vacsorák után. Illatában meglepő, egy szép érettnek tűnő anyag ígérete, kellemes fára visszavezethető háttérrel kisérve. Átjön a soproni frankosokra jellemző hűvösség és van egy érdekes mákos-diós beütése is. Az egészet még az elegánsnak nevezhető soproni vonalnak is neveznénk illatban. Színe meggypiros, de hát ilyenek ezek a soproni kékfrankosok… Először van egy pici édeskés érzetünk, ami a korty vége után aztán nagyon hamar átvált egy fanyar, húzós lecsengésbe. Színében, illatában elcsábítani akaró bor, ízében, összhatásában azonban erős a lefelé irányuló korrekció. Kellemes ízhatás, de valami hiányzik, talán a bor gerince? Mindenesetre az illata sokkal ígéretesebb, mint utána az íze és az egész összhatás.

   

A vízszintes egyeztetésnél egy megadott ételhez keressük a megfelelő bort (libamáj és tokaji aszú). A függőleges egyeztetésnél viszont már ételsorról beszélhetünk: tehát az ételsor fogásaihoz úgy kell kiválasztanunk a megfelelő borokat, hogy tekintetbe vesszük az egymás után következő borok és ételek aroma- és ízmeghatározóit olyan módon, hogy a borok kielégítsenek bizonyos hagyományos egyeztetési szabályokat:

   

Zweigelt - Portugieser újbor. Neve vicces rájátszás a beaujolais (ejtsd: bozsolé) francia szóra, ráadásul valóban kifejezi a lényeget: a bor a bogyón születik meg! Friss, üde, gyümölcsös. Illatban színtiszta házi meggylé, ízben is hasonló. Érezhető benne némi elmozdulás a vörösbor felé: tanninosabb, olajosabb, sűrűbb szerkezetű, ízben azonban hamar lecseng. Rozmaringgal átszúrt, baconbe csavart, frissen sült mangalicaszűzzel és Márton napi ételekhez nagyon jó.

   
Olvasóink értékelése: / 11
ElégtelenKitűnő 

zweigelt

   

3. oldal / 3

Kezdőoldal ~ Borok