Ki olvas éppen?
Mézek
A méz igen összetett élelmiszer. Található benne vas, réz, mangán, szilícium, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, kén és magnézium, a méhek nektárgyűjtő területének talajában fellelhető ásványi sótartalom függvényében. Vitaminforrás is, hiszen C-, B1-, B2-, B6- és G-vitaminokat, folsavat, valamint biotint is tartalmaz. A méhek nektárgyűjtési tevékenysége ösztönös folyamat, alapvetően tápanyagszerzési célt szolgál.
A mézet a méhek készítik, téli élelmiszertartalék céljából. A több millió év alatt a méhek és a méhes megporzást igénylő növények között szoros egymásrautaltság alakult ki. A növények édes, illatos nektárral csalogatják magukhoz a szorgos méheket. Mialatt táplálkoznak, elvégzik fontos feladatukat: a virág beporzását is. A méhek ösztönösen cselekednek, ezért tesznek így, mert ha a növény saját magát porozná be, kialakulna a bel-tenyésztettség.

Királyok eledelének, az örök ifjúság elixírjének is titulálták már az elmúlt évezredekben a mézet, Plinius például mennyei csodaszernek, Ovidius pedig a tudás forrásának nevezte az aranysárga finomságot. A fáraók a túlvilágra is magukkal költöztették a mézescsuprokat, sőt, a kutatások szerint a balzsamozáshoz is használtak méhészeti termékeket. Az emberiség életét jóformán végig kísérte a "méhek ajándéka". Szinte kivétel nélkül minden kultúrában jelen volt, akár kultikus szertartások részeként, vagy élelmiszerként vagy gyógyhatóanyagként fontos szerepet játszott az emberek életében. Mézgyűjtést már egy nagyon régi spanyolországi barlangrajzon is láthatunk, amely azt örökíti meg ahogyan egy nő méhekkel körös-körül lépes mézet szed egy üregből.
Mi ez az agyonhallgatott, a vásárlók előtt szemérmesen emlegetett folyamat: a méz kristályosodása? Először is le kell szögezni, hogy a kristályosodás („cukrosodás”) az igazi mézre jellemző!

Az akácméz illata enyhe, savtartalma a többi mézénél alacsonyabb. Mivel a szőlő és a gyümölcscukor aránya benne 1:1,4-hez, csak lassan (4 éven túl) kristályosodik ki.
További cikkeink...
1. oldal / 2