Ki olvas éppen?
Sajtok
A sajtkészítés, a tej tartósításának legősibb módja. Már az ókorban széles körben használták a gasztronómiában. A római kor kifinomult ízléséről tanúskodik, hogy ismerték a sajt füstölést, fokhagymával és más fűszerekkel történő ízesítését is. Az ókori görögök szerint a sajt az istenek ajándéka volt, pedig a sajtkészítésről már az ezelőtti időkből is vannak feljegyzések. A görögök és a rómaiak nemcsak alapélelmiszerként használták, hanem a konyhában különböző ételek készítésére és ízesítésére is. Általános volt a sós és cukros süteményekhez történő felhasználása is.
Ezt a francia hegyi sajtféleséget az Abondance nevű kolostorban kezdték készíteni valamikor az 5. században.
Tehéntejből készült lágysajt, felületén nemespenész bevonattal.
Ezt a híres tehéntej-sajtot kizárólag Eugene és Mary Burns családi farmján készítik, Duhallow-ban.
Kemény érlelt tehéntejből készült sajt. Veneto tartományból jut el hazánkba. Zsírtartalma a szárazanyagban 45%.
A sajtkészítés, a tej tartósításának legősibb módja sokezer éves mesterség. A sajt kémiája, biokémiája már sokkal kevésbé ismert, mint a sajtérlelés művészete, ami persze a sajtok élvezetét alig-alig befolyásolja. A régi görögök szerint a sajt az istenek ajándéka volt, pedig a sajtkészítésről már a görögök előtti időkből is maradtak fenn írásos emlékek. A Tigris és az Eufrátesz közötti vidékről előkerült leletek arra utalnak, hogy már Kr. e. 6-7000 évvel készítettek sajtot juh- és kecsketejből.
A Beaufort hegyi sajt, amelynek neve egy Albertville közelében fekvő település nevére vezethető vissza.
További cikkeink...
1. oldal / 4