Nyomtatás
Ischler
Ischler

Szerző: admin

Értékelés: Nincs szavazat

Leírás:

Az igazán jó isler az egyik olyan (apró)sütemény, amit véleményem szerint nem lehet megunni. Majdnem mindegyik cukrászdában kötelező tétel, de nagy bánatomra ritkán csinálják jól. Talán ezért kezdtem el házilag próbálkozni vele... persze csak miután megtudtam a féltve őrzött titkait! :)

Kell hozzá

Tésztához: 15 dkg porcukor, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 5 dkg őrölt dió, 5 dkg őrölt mandula, 1 csomag vaníliás cukor, ½ csomag sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, 2 tojás sárgája, pici só.

A töltéshez: ízlés szerint feketeribizli, esetleg meggy dzsem

A bevonathoz: 300 g, min.65%-os csokoládé (én fele-fele részben szoktam ét- és tejcsokival készíteni)


Elkészítése

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
Először a tésztát készítjük el. A diót ledaráljuk, majd a tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk. Amint összeáll, már jó is! A kész tésztát fóliázzuk be, és tegyük a hűtőbe.
Figyelem! Ha túlgyúrjuk, majd törni fog, ezt próbáljuk elkerülni!

Ezután hűtőben pihentessük 30 percen át a tésztát, majd nyújtsuk ki kb 3 mm vastagra. Egy kerek, kb 7-8 cm átmérőjű kiszúróval (pl: vizespohár) szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőlemezre, végül süssük ki 5-10 perc alatt. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak a kisült korongok!
Fontos, hogy amint elkezdenek pirulni a tészták, azonnal vegyük ki őket a sütőből, mert különben nagyon kiszáradnak!
Ha kisültek, és teljesen kihűltek a korongok, párosával töltsük meg őket a dzsemmel, majd a bevonás következik.

A csokoládét, vízgőzön olvasszuk fel. Figyelem! Ha a csokoládénk túl sűrű ahhoz, hogy szépen tudjunk mártani vele, egy kevés étolajjal tudjuk higítani a csokoládét. Ez esetben mindig jó alaposan keverjük el benne az olajat, különben csíkos lesz a csokoládénk.
Az olvasztott csokoládéba mártsuk az islereket, jól lecsurgatva, sütőrácsra, vagy papírra tegyük őket, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk, hogy a csokoládé bevonat minél vékonyabb legyen!
Egy napig hagyjuk állni a betöltött, bemázazott ischlereket, ezután fogyaszthatók.

 

Részletek be / ki Egyéb információk